Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Σκουπιδιών το ανάγνωσμα πρόσχωμεν...............

Ένα από τα καυτά θέματα που απασχόλησε πολλές φορές το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κρανιδίου, ήταν η διαχείριση των σκουπιδιών μας.
Ιστορία παλιά και οι ευθύνες πολλές και πολλών.Βασικά της κεντρικής εξουσίας.Όσοι έχετε υπομονή διαβάστε τα παρακάτω που κατά καιρούς είχαν συνταχθεί και δημοσιοποιηθεί απο εμένα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Βέβαια αυτό τον καιρό παρακολουθούμε την κορύφωση του δράματος και βλέπουμε και ακούμε πολλά και περίεργα.Ενδιαφέρον είχε αυτό που έγραψε ο Μάκης για την επιχειρηματική δράση της μαφίας στο χώρο αυτό.
Αλήθεια πως εξηγείται η παρουσία και άλλων συντοπιτών μας εκτός των απευθείας εμπλεκομένων στη Μαραθόλακκα;
Είδαν φώς (και τι φως!) και μπήκαν;
Αχ αυτός ο Ευρωπαϊκός νότος.............
Πόσο μου ταιριάζει,πόσο τον αγαπώ που έλεγε και ο δικός μας Νιόνιος (Σαββόπουλος για τους νεώτερους).

Πρώτο

Η εισήγησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο που έλαβε χώρο στα Δίδυμα.

Διαχείριση απορριμμάτων Δήμου Κρανιδίου.
Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα πλέον σύνθετα και δύσκολα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας.
Τα τελευταία χρόνια λόγω της ανάπτυξης των μεγάλων αστικών κέντρων, της αύξησης του τουριστικού ρεύματος, της ανόδου του βιοτικού επιπέδου και της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών παρατηρείται μια τάση σημαντικής αύξησης της παραγωγής των αστικών απορριμμάτων, με ταυτόχρονη αλλαγή της ποιοτικής τους σύστασης, ενώ παράλληλα παρατηρείται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα στην εξεύρεση και αποδοχή χώρων για τη διαχείρισή τους.
 Οι σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, υπαγορεύουν πλέον σχεδιασμό και υλοποίηση ολοκληρωμένων συστημάτων, με βασικούς στόχους την αειφορία και την αποτελεσματική διαχείριση και εξοικονόμηση   φυσικών πόρων.
Το κέντρο βάρους έχει μετατοπιστεί καθαρά προς την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων, την ανακύκλωση και την μείωση των επικίνδυνων συστατικών των αποβλήτων.
Η λύση του προβλήματος των απορριμμάτων δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Πρέπει να δρομολογηθεί σήμερα, με τον φιλικότερο προς το περιβάλλον και οικονομικότερο τρόπο, ώστε  αύριο να μην  διαμαρτυρόμαστε για το τεράστιο κόστος που θα πρέπει να πληρώσουμε σε πρόστιμα και σε ακριβή διαχείριση. Αλλά τότε, θα έχουμε χάσει την ευκαιρία.
Όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων στην επαρχία μας, φυσικά πρόσωπα αλλά και οργανωμένες ομάδες, διακρίνοντας την ολιγωρία της πολιτείας ,ανέλαβαν πρωτοβουλίες και σήμερα γίνεται ανακύκλωση σε σχολεία Κρανιδίου Ερμιόνης,αλλά και στην Κοιλάδα με την ευθύνη  του Παπα Θεμιστοκλή Μπάζου. Επίσης  η ΠΑΠΟΕΡ  πραγματοποίησε ημερίδα σχετικά με την διαχείριση απορριμμάτων. Η ομάδα της Παρέμβασης διαρκώς ενημερώνει και κινητοποιεί τους πολίτες, προτείνει λύσεις αλλά δηλώνει και την συμπαράστασή της στον Δήμο προκειμένου να υλοποιηθεί το όλο εγχείρημα.
Πιστεύω ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των 650 περίπου Δήμων στην χώρα,μεταξύ των οποίων και οι όμοροι Ασκληπιείου και Επιδαύρου, που έχουν υιοθετήσει την Ανακύκλωση ως μέρος της διαχείρισης.

Προτείνω η εισήγηση του θέματος  να γίνει από την Παρέμβαση η οποία άλλωστε με την αίτησή της προκάλεσε την συζήτηση του θέματος στο  σημερινό δημοτικό συμβούλιο.

Δεύτερο

(Δημοσίευμα στον Παρατηρητή. Η συνεδρίαση μέσα από την δική μου ματιά.)

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ…………..

Ήταν όλοι εκεί.
Πρωταγωνιστές, δευτεραγωνιστές, κομπάρσοι και κλακαδόροι. Και κάπου ανάμεσα, λιγοστοί προβληματισμένοι κάτοικοι των Διδύμων και των γύρω περιοχών, ακόμη και της Ερμιόνης, που αγωνιούν για την εξέλιξη της λειτουργίας του δεματοποιητή, που φοβούνται ότι ο τόπος τους θα καταλήξει χώρος εστίασης και αναψυχής αρουραίων και ποντικών. Παρόντες και οι άνθρωποι που προκάλεσαν την συγκέντρωση αυτή. Πολίτες που ανησυχούν για το τι θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, που ρωτάνε, ψάχνουν, μαθαίνουν και δεν διστάζουν να μιλήσουν, να δράσουν.
Και ήταν όλα έτοιμα για την παράσταση.
Η σκηνή ,η τεχνολογία (πίνακας προβολής διαφανειών) και τα μέσα ενημέρωσης (τηλεόραση). Σκηνικά, τα θρανία και οι καρέκλες σε σειρά και με καρτελάκια. Ο πρωταγωνιστής μπροστά, οι δεύτεροι ρόλοι ως εξαπτέρυγα, οι κομπάρσοι πίσω και το πόπολο στην πλατεία και στα σκαλιά ατάκτως ερριμμένοι.
Είχαμε και επισκέπτες πρωταγωνιστές, προκειμένου να ενισχυθεί ο πρώτος ρόλος. Ο δήμαρχος Ασκληπιείου και ο αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Και η αφίσα της Παρέμβασης κολοβή, της λείπει η ουρά. Ίσως γιατί καίει περισσότερο από την φωτιά. Γράφει  ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ.
Μα αυτό είναι παράσταση, θέατρο χωρίς λεφτά, όπως διαφημίζαμε όταν είμαστε παιδιά.
Μα εδώ είμαστε ενήλικες και πρέπει να συζητάμε σοβαρά.
Νομίσαμε ότι προσκληθήκαμε σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου;
Ποιος αποφάσισε για την διαδικασία; Ποιος προσκάλεσε τους εκτός δήμου ομιλητές; Ποιος ενημέρωσε για τα μέσα ώστε να προετοιμασθούν οι συμμετέχοντες; Ποιος αποφάσισε για την αμοιβή της τηλεόρασης; Ψιλά γράμματα για τον Πρόεδρο του Δ.Σ..
Τρεις ώρες ακατάσχετος μονόλογος  του δημάρχου Κρανιδίου, ασαφής και γενικόλογος για να μην δεσμεύεται, αλλά και με εξειδικευμένες αναφορές για να μπερδευτούν ή να εντυπωσιασθούν οι αδαείς.
Φιλότιμες οι προσπάθειες των υψηλών καλεσμένων για την στήριξη του Δημάρχου αλλά μάλλον το αντίθετο κατάφεραν. Έχουν και οι δύο πράξει άριστα σχετικά με το θέμα όσον αφορά τους δήμους τους. Ο ένας έλυσε κατά πολύ το πρόβλημα με την ανακύκλωση και ο έτερος με την μεταφορά του προβλήματος στον δικό μας δήμο.
Η σύγκριση λοιπόν αναπόφευκτη και δεν βοηθάει.
Τα αξιοσημείωτα της βραδιάς - αλήθειες και ψέματα:
 Οι δήμοι Ασκληπιείου και Επιδαύρου στα δυόμιση χρόνια υλοποίησης της ανακύκλωσης μείωσαν τον όγκο  των απορριμμάτων τους κατά 50%.
Δεν υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός. Ο δεματοποιητής είναι ημίμετρο.
Η τακτική ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κρανιδίου.
Ζητήσαμε από τους πολιτικούς του νομού να μας βοηθήσουν και μας γύρισαν την πλάτη.
 Αγοράσαμε 500 ή 70 μπλε κάδους για να τους αδειάζουμε στο ίδιο απορριμματοφόρο με τους άλλους. 
Ερωτήσεις:
Γιατί δεν προχώρησε η ανακύκλωση όπως είχε υποσχεθεί ο Δήμαρχος στις 7 Μαρτίου 2009;
Θα ξεκινήσει άμεσα η ανακύκλωση;
Θα λειτουργήσει ο δεματοποιητής αν δεν ορισθεί ο τόπος για την αποστολή των δεμάτων;
 Πόσο χρόνο θα μείνουν τα δέματα στον Σταυρό;
Απάντηση καμία.
Μάταια οι εκπρόσωποι της Παρέμβασης προσπαθούσαν να σταθούν στην πραγματική διάσταση του προβλήματος.
Καμιά σημασία και απάντηση στις φωνές των ανθρώπων που βιώνουν από κοντά σήμερα το πρόβλημα.
Ο πρωτοπόρος της ανακύκλωσης (Παπα-Θέμης) στον δήμο σιωπηλός, χωρίς να του δοθεί ο λόγος.
Και η παράσταση έκλεισε με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Προτάσεις, αντιπροτάσεις, γράψιμο-σβήσιμο, φωνές, διαμαρτυρίες, έντονοι διάλογοι. Μήπως κάπως έτσι (στο σταθερό του) ήταν το άρμα του Θέσπιδος;
Όσο για την απόφαση της πλειοψηφίας θα περιμένουμε την απομαγνητοφώνηση για να την μάθουμε.
Και μια απορία. Πού κόλλαγε η διανομή από υπάλληλο του δήμου φωτοτυπιών του Παρατηρητή με κείμενο του Δημάρχου εναντίον του συμβούλου κ.Λάμπρου;
Αντί τον ανακηρύξουμε μέγα χορηγό της ΔΕΠΑΚ, όπως όλοι έχουμε αναγνωρίσει, τώρα του ζητάμε και τα ρέστα;

                                                                                               
Τρίτο
Μετά το αντάρτικο των Διδύμων και την Παλλαϊκή συγκέντρωση (15 άτομα, μαζί με τον κ.Μήτσου τους Δημάρχους και τους δημοσιογράφους).

Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η στάση του κ.Δημάρχου, που δεν δίνει εντολή στο προσωπικό που επανδρώνει τα απορριμματοφόρα  να μαζευτούν τα σκουπίδια;
Το δημοτικό συμβούλιο την Δευτέρα αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί εντολή στους οδηγούς και συνοδούς το πρωί της Τρίτης να συνεχίσουν κανονικά τα δρομολόγια για την αποκομιδή. Η απόφαση αυτή ελήφθη, μετά από πρότασή μου,  προκειμένου να αναλάβει το Δ.Σ. την ευθύνη και να καλύψει τους εργαζόμενους, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να λάβει τέλος το επικίνδυνο, ελεεινό και δύσοσμο σκηνικό που επικρατεί στον δήμο στην υψηλότερη τουριστική περίοδο. Πρέπει να σημειωθεί ότι κ.Τσιλός στον οποίο έχει ανατεθεί  η καθαριότητα της περιοχής του Πορτοχελίου και ήταν παρών στην συνεδρίαση του Δ.Σ., έχει αναλάβει από προχθές και εργάζεται κανονικά.
Ποιες είναι οι άμεσες και επιτακτικές ενέργειες προς την περιφέρεια, προκειμένου να δοθεί παράταση λειτουργίας της χωματερής του δήμου, ώσπου να δοθεί  λύση με τον ορισμό του τελικού αποδέκτη των δεμάτων; Όπως μας πληροφόρησε ο κ.Δήμαρχος έγινε κάτι ανάλογο σε χωματερή της Καλαμάτας.
Γιατί οι υπόλοιποι δήμοι σε όλη την Περιφέρεια, το βλέπουμε άλλωστε από τους όμορους Ερμιόνης,Λυγουριού,Επιδαύρου, δεν διέκοψαν την αποκομιδή;
Μήπως ο κ.δήμαρχος φοβάται καταγγελίες από τα μπλόγκς (άλλο θεϊκό αυτό που ξεστόμισε). Αυτά καταγγέλλουν δύο πράγματα. Τις φωτιές, που χειμώνα-καλοκαίρι ανάβουν, βοηθώντας στην μείωση του όγκου των σκουπιδιών, χωρίς να υπολογισθεί από κανέναν η δημόσια υγεία και την κωλυσιεργία  και τις παλινωδίες της δημοτικής αρχής για την ανακύκλωση.
Σερίφης, χαρακτηρίσθηκε με καμάρι από τοπικό σύμβουλο ο κ.Δήμαρχος. Αλλά δυστυχώς τα καουμποϋλίκια και τις πρακτικές της άγριας δύσης τις χρησιμοποιεί κατά το δοκούν και όπως βολεύει  στα απώτερα και υποχθόνια σχέδιά του.
Οι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας γιατί δεν απαιτούν την άμεση υλοποίηση της απόφασης;
Είναι πιο ισχυρό το άμεσο και εξωθεσμικό περιβάλλον του κ.Δημάρχου και η άποψή τους υπερισχύει;
Έλεος, δεν καταλαβαίνει τόσο εκείνος όσο το περιβάλλον του, ότι επιτέλους κάποια πράγματα είναι πολύ σοβαρά και δεν μπορούν να αποτελούν παιχνιδάκι στην υπηρεσία της επικοινωνιακής τους πολιτικής και των οργάνων τους που την προβάλλουν;
                                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου