Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Δελτίο τύπου του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας.

 
  
Η απόφαση του Δ.Σ. του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας
που ακολουθεί, πιστεύω ότι είναι η τελευταία πράξη
της σειράς των αντιπαραθέσεων που προεκλήθησαν
από τις δηλώσεις  του Βασίλη Λέκκα.

  
Κρανίδι,  17  Ιανουαρίου  2011

Προς
Τα τοπικά Μ.Μ.Ε.
Έντυπα και Ηλεκτρονικά


ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

            Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, με αφορμή τα δημοσιεύματα για τη μουσική βραδιά που διοργάνωσε στις 8 Ιανουαρίου 2011, με το Βασίλη Λέκκα, λόγω του ανήθικου, ευτελούς και ανοίκειου τρόπου αντιμετώπισης τόσο της συνέντευξής του, όσο και ολόκληρης της εκδήλωσης, από τμήμα του ηλεκτρονικού τύπου και των blogs, αποφάσισε ομόφωνα να μην κάνει κανένα σχόλιο, που θα έχει ως συνέπεια την ενεργή συμμετοχή του σ’ αυτόν τον κατασκευασμένο παραλογισμό. Αφήνει αυτούς που τον δημιούργησαν και αυτούς που εξακολουθούν να τον αναπαράγουν, στην κρίση των συμπολιτών μας, που τουλάχιστον διαθέτουν τον κοινό νου, για να καταλάβουν την ουσία αυτής της απρόκλητης επίθεσης.
            Ως μέλη του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας και μετά από αυτή την επίθεση, δηλώνουμε ότι αγαπάμε ακόμα περισσότερο και στηρίζουμε το Βασίλη το Λέκκα, τον άνθρωπο, το φίλο και το επίτιμο πλέον μέλος μας, τον καλλιτέχνη με το σπάνιο ήθος, τη μεγάλη αξία και την ουσιαστική προσφορά.  
Εκφράζουμε τη λύπη μας για τον θλιβερό απόηχο και μάλιστα από απόντες ανώνυμους, μιας κατά γενική ομολογία επιτυχημένης εκδήλωσης και ζεστής βραδιάς, που την απόλαυσαν όλοι όσοι συμμετείχαν και έφυγαν κατενθουσιασμένοι.
 Όσον αφορά το Βασίλη το Λέκκα, μόνο η παρακάτω φράση από το ομότιτλο τραγούδι σε στίχους  του Νίκου Γκάτσου, νομίζουμε ότι ταιριάζει στην περίσταση :  « Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θ’ αλλάξει ποτέ… Καληνύχτα !!! ».
            Όσον αφορά εμάς, ως μέλη του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, σας γνωρίζουμε ότι ούτε η ηθική, ούτε η αισθητική μας, μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε περαιτέρω με το θέμα αυτό,  ό,τι κι αν γραφτεί, γιατί δεν έχουμε σκοπό να βάλουμε νερό στο μύλο κανενός, ούτε να εμπλακούμε έστω και παθητικά στις σκοπιμότητες της τοπικής ή της ευρύτερης μικροπολιτικής σκηνής.
            Στόχος μας είναι ο πολιτισμός και μόνο. Αυτόν υπηρετούμε και γι αυτό το σκοπό δημιουργήσαμε τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας. Και για τον χρόνο που υπάρχουμε ως Όμιλος, νομίζουμε ότι τα έχουμε καταφέρει αρκετά καλά, αν κριθούμε καλόπιστα και από το έργο μας.
 Όποιοι τέλος επιθυμούν να συζητήσουμε για τον πολιτισμό  ή έχουν σκοπό να μας βοηθήσουν να τον προάγουμε, είμαστε στη διάθεσή τους.

Με εκτίμηση

Το Διοικητικό  Συμβούλιο

Δημήτρης Σίδερης, Πρόεδρος
Νίκος Κατσιάβελος, Αντιπρόεδρος
Αργυρώ Κωστελένου – Μέξη, Γραμματέας
Σπύρος Γεωργιλής, Ταμίας
Καλλιρρόη  Γενεράλη, Μέλος.
           

Απάντηση σε σχόλιο.

Κα Αλεβίζου

Ευχαριστούμε που φιλοξενήσατε στο ιστολόγιό σας το κείμενό μας με τίτλο «Πολιτικός Πλουραλισμός και Ενημέρωση».

Όσον αφορά το σχόλιό σας ότι είναι «ατυχής» ο τίτλος μας θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι ο τίτλος ενός κειμένου απηχεί το περιεχόμενό του με τη μορφή της πλήρους αφαίρεσης. Το κείμενό μας θα διαπιστώσατε ότι αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο αναφέρεται στην διαπαραταξιακή σύνθεση του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας (Πολιτικός Πλουραλισμός) και το δεύτερο στην ενημέρωση από το Δήμο μας, έντυπη και ηλεκτρονική (Ενημέρωση). Επομένως ο τίτλος του κειμένου μας είναι πλήρως εναρμονισμένος με το περιεχόμενό του.

Όσον αφορά την άποψή σας ότι τα μπλόγκς δεν είναι κλειστά επαγγέλματα, και ότι οι άνθρωποι μέσω των μπλόγκς επικοινωνούν, συμφωνούμε μαζί σας και προσθέτουμε ότι ο οποιοσδήποτε μπλόγκερ μπορεί να γράφει το «σοφόν» ή το «σαχλόν» του αναλόγως των πνευματικών του ικανοτήτων.

Δεν θα ασχολούμασταν καθόλου με τον γνωστό γραφικό χομπίστα και τα γραφόμενά του εάν ο κ. Καμιζής δεν τον έχρηζε εθελοντή της ενημέρωσης των θεμάτων του Δήμου. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι άλλο θέμα είναι η επικοινωνία και άλλο θέμα είναι η ενημέρωση από το Δήμο και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει αυτά να τα συγχέουμε.

Επειδή, όπως αντιληφθήκαμε δεν έγινε εκ μέρους σας απολύτως κατανοητό το περιεχόμενο του κειμένου μας θα σας προτείναμε μια δεύτερη προσεκτικότερη ανάγνωση.
Σας παρακαλούμε να αναρτήσετε την απάντησή μας στο ιστολόγιό σας χάριν του δημοκρατικού διαλόγου και σας ευχαριστούμε γι' αυτό εκ προοιμίου.

Αυτόβουλοι Πολίτες

Απάντηση στην απάντηση...

Σαφώς το κείμενό σας περιέχει δύο διαφορετικές ενότητες, όπου η δεύτερη λειτουργεί σε βάρος της πρώτης, σε μέγεθος αλλά  και σε πάθος.Θεωρώ οτι είναι θετική και για τον Δήμο, αλλά και για την δημοκρατία, η διάθεση του  Δημάρχου να θέσει σε γνώση του κάθε δημότη αυτά που συμβαίνουν στον Δήμο και να βάλει τέλος σε μια περίοδο πλήρους συσκότισης και εσωστρέφειας.
Επίσης, όσο και αν επιμένετε να επιτίθεστε με απαξιωτικές εκφράσεις εναντίον συγκεκριμένου συμπολίτη μας, πρέπει να αποδεχθείτε, ότι παρότι "γραφικός και εκφραστής του σαχλού", έχει το θάρρος και την τόλμη να υπογράφει επωνύμως τα κείμενά του και να μην κρύβεται πίσω από το πέπλο της ανωνυμίας.
Επειδή δε, εσείς επιλέξατε την ανωνυμία και αυτοπροσδιορίζεστε ως πολίτες που ενεργούν με ελεύθερη βούληση, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, θα σας πρότεινα να αποτάξετε την εμπάθεια, ανεξαρτήτως της προέλευσής της, γιατί και αυτή αποτελεί μια μορφή εξάρτησης. Αν και θεωρώ υποχρέωσή μου και είναι ικανοποίησή μου να αναρτώ κείμενα που μου αποστέλλονται, αυτό θα αποτελέσει απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να σας φιλοξενήσω στο μέλλον.   
Και για την ορθότητα των γραπτών σας, ασφαλώς γνωρίζετε, ότι εθελοντής και χρισμένος δεν εναρμονίζονται, επειδή το ένα αναφέρεται σε πρόσωπο που προσφέρεται με την θέλησή του για συγκεκριμένο σκοπό,το δε άλλο σε επίσημη μεταβίβαση αξιώματος.

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ανακοινωση

             Ανακοίνωση  
       
      Προς τους χειριστές ιστολογιών και άλλων ηλεκτρονικών μέσων 
      
      Όποιοι χειρίζονται ιστολόγια ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα και επιθυμούν να έχουν επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο Ερμιονίδας, μπορούν να προσέλθουν στο Δημοτικό Κατάστημα Κρανιδίου την Τετάρτη στις 10:00 π.μ., προκειμένου να συζητήσουμε θέματα σχετικά με τον τρόπο ενημέρωσης.

Βασίλη Λέκκα ...συνέχεια.



Ο Βασίλης Λέκκας, είναι ένας καταξιωμένος Έλληνας καλλιτέχνης, χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα συμπαθής. Εμφανίζεται πολύ συχνά στο Κρανίδι, πότε συνεργαζόμενος με τον Δήμο στα πλαίσια του Πολιτιστικού Αυγούστου και πότε συμμετέχοντας στις παραστάσεις ή τις μουσικές εκδηλώσεις του Θ.Ο.Ε.
Τις τελευταίες ημέρες, πολλά έχουν γραφεί (και ειπωθεί) και πολύς θόρυβος έχει γίνει, για δηλώσεις τις οποίες έκανε στο περιθώριο μουσικής εκδήλωσης του Θ.Ο.Ε., στο ξενοδοχείο «Κόσμος» στο Πορτοχέλι, στο Εικονοσκόπιο.
Ως ευχές για την νέα χρονιά ο καλλιτέχνης είπε:
« Εδώ θα κάνω μια μικρή παρέμβαση, ας μου επιτραπεί. Προσοχή τι ψηφίζουμε. Νομίζω ότι χρειάζεται να το προσέχουμε πάρα πολύ. Είναι μια ευχή, που αν τη σκεφθεί κανείς, μπορούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες που ζούμε τώρα».
Ευχή, δεν είναι, αλλά σαν προτροπή και επισήμανση είναι απολύτως σωστή. Ο χρονικός προσδιορισμός της ενέργειας ασαφής. Όμως μας το είπε λίγο αμήχανα και αρκετά πικρά. Και κάποιοι, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα υπέθεσαν ότι αναφέρεται στο πρόσφατο παρελθόν.
Ξεσηκώθηκαν μερικοί λοιπόν εναντίον του και άλλοι εναντίον των μερικών. Μέχρι και ο εμφύλιος επιστρατεύθηκε για παραλληλισμό.  
Μας διαφεύγει όμως μια βασική λεπτομέρεια.
Στην προ διετίας μουσική εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο και θα μείνει αξέχαστη σε όλους τους παρόντες, ο κ.Λέκκας από μικροφώνου μας είπε, ότι είναι φίλος του δημάρχου Κρανιδίου από τα νεανικά τους χρόνια. Δικαιολογημένα λοιπόν ως άνθρωπος να αισθάνεται πικρία για το εκλογικό αποτέλεσμα των περασμένων εκλογών. Ο κ.Λέκκας έκρινε ως φίλος και όχι ως δημότης. Και έκρινε σωστά. Ως δημότης δεν μπορούσε να κρίνει γιατί δεν είναι. Και η δήλωση αυτή δεν είχε καμία σχέση με την εκδήλωση και τον Θ.Ο.Ε.
Πιστεύω όμως, ότι το πρόβλημα δεν ήταν η δήλωση που έγινε, αλλά η δήλωση  που δεν έγινε. Από την πλευρά του Ομίλου. Να προστατεύσει τον κ.Λέκκα και να διαλύσει τις παρεξηγήσεις. Και το σπουδαιότερο να σεβασθεί τα μέλη του. Τα οποία σίγουρα δεν γέρνουν όλα στην ίδια πλευρά και φυσικά ο κάθε όμιλος ή ομάδα με πολιτιστικό προσανατολισμό, δεν είναι πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Εμπρός κ.Πρόεδρε, ποτέ δεν είναι αργά... 

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Αυτόβουλοι (;) Πολίτες.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Λίγες ημέρες έχουν περάσει από την ανάληψη των καθηκόντων του νεοεκλεγέντος κ. Καμιζή ως Δημάρχου του Δήμου Ερμιονίδας, στον οποίο ευχόμαστε να επιτύχει στο έργο του για το καλό όλης της Ερμιονίδας. Από τον Καλλικράτειο Δήμο και τον Δήμαρχο, εμείς οι δημότες, έχουμε υψηλές προσδοκίες και λόγω της προσωπικότητας του Δημάρχου και λόγω του φιλόδοξου προεκλογικού προγράμματός του.
Θέλουμε όμως να σταθούμε σε δύο θέματα που τράβηξαν την προσοχή μας και μας δημιούργησαν εύλογα ερωτηματικά.

Όσον αφορά την εκλογή του Προεδρείου του Δημ. Συμβουλίου, όπως διεφάνη από την ανάρτηση στο διαδίκτυο του σχετικού αποσπάσματος του ισχύοντος σχετικού νόμου, ορθώς ο Γραμματέας εξελέγη από την μείζονα μειοψηφία. Και ορθώς ο κ. Σφυρής επέμενε να τηρηθεί η νομική διαδικασία, απαραίτητη στην συγκεκριμένη περίπτωση και ορθώς  ο κ. Καμιζής την απεδέχθη, ως εκ του νόμου υπαγορευομένη.

Η πολυπαραταξιακή εκπροσώπηση του Προεδρείου του Δημ. Συμβουλίου γίνεται κάτω από το πνεύμα του Καλλικράτειου νόμου που είναι η συναίνεση και η σύνθεση των απόψεων των Δημοτικών Συμβούλων για τη λήψη σωστότερων αποφάσεων.

Όσον αφορά το θέμα της πρόσκλησης κάποιων bloggers στο Δημαρχείο για να μην μείνουν οι πολίτες ανενημέρωτοι αναρωτιόμαστε αν αυτό αποτελεί ειλικρινή ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών από πλευράς Δημάρχου ή πρόσκληση ημετέρων για εξωραϊσμό των πράξεων της εξουσίας. Αποδέκτης του εθελοντισμού της δημοσιογραφικής ενημέρωσης του Δήμου μας παρουσιάστηκε γνωστός blogger της Ερμιόνης ο οποίος ξεκίνησε ως γραφικός «χομπίστας» της ενημέρωσης και χρησιμοποιώντας τον παραμορφωτικό καθρέπτη του, αναλόγως των προσωπικών συμπαθειών του και αντιπαθειών του, ενεδύθη επίσημα, ως φαίνεται, τον μανδύα του δημοσιογράφου!  Ο κ. Δήμαρχος επέλεξε το συγκεκριμένο πρόσωπο για να μας ενημερώνει «αντικειμενικά» για τα τεκταινόμενα στο Δήμο μας. Με απλά λόγια τον κατέστησε εκπρόσωπο τύπου του Δήμου Ερμιονίδας!

Επειδή ο τύπος έντυπος ή ηλεκτρονικός και η ενημέρωση αποτελούν πολύ σοβαρή υπόθεση για όλους μας θα πρέπει να μπαίνουν στο περιθώριο πρόσωπα που αγνοούν στοιχειώδεις κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και με την λαϊκίστικη ρητορεία τους, την μονοδιάστατη πληροφόρηση, την στρέβλωση και αυθαιρεσία της γλώσσας τους προσβάλλουν βάναυσα την αισθητική μας.

Και οι πολιτικοί ταγοί μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πολύ εφήμερες και επίπλαστες τέτοιου είδους συμμαχίες που μπορούν να αποβούν επικίνδυνες τόσο γι' αυτήν καθ' αυτήν την ενημέρωση όσο και για μας τους πολίτες.

Εάν ο κ. Δήμαρχος επιθυμεί πραγματικά την αντικειμενική πληροφόρηση των Δημοτών του θα πρέπει να δημοσιεύει όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου στην οποία θα πρέπει να υπάρχει ειδικός φάκελος, όπου θα αναγράφονται τα επιχειρήματα των Δημοτικών Συμβούλων, που υπερψήφισαν μια πρόταση καθώς και τα επιχειρήματα αυτών που την καταψήφισαν. Μ' αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών και όχι η παραμορφωτική προπαγάνδα, που εξυπηρετεί σκοπιμότητες, ιδιοτελείς σκοπούς και συμφέροντα. 

Αυτόβουλοι Πολίτες 

Κάπου συμφωνώ,κάπου διαφωνώ με το παραπάνω κείμενο. Θέλω όμως να παρατηρήσω ότι ο τίτλος ήταν ατυχής και δεν συνάδει με τον πραγματικό στόχο του κειμένου.
Ο Σταμάτης στο περιθώριο!!! θα ήταν καταλληλότερος. Και εκεί διαφωνώ κάθετα. Για οποιονδήποτε Σταμάτη.
Το διαδίκτυο και τα μπλογκς, δεν είναι κλειστό επάγγελμα. Και φυσικά δεν είναι (εκτός εξαιρέσεων),  τύπος. Δεν έχει ειδικούς και μή. Έχει ανθρώπους που απλά θέλουν να επικοινωνήσουν. Να μεταφέρουν την άποψή τους και να ενημερώσουν.    
Αυτό ίσως σε κάποιους δεν είναι αρεστό. Ας το πάρουν απόφαση όμως. Εδώ μπαίνει όποιος θέλει, γράφει ότι θέλει και άν είναι και μάγκας, βάζει και την υπογραφή του.

Δελτίο τύπου Δήμου Ερμιονίδας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
                                                                                                             



                                                                                     Κρανίδι   15/01/2011
                                                                                     Αρ. Πρωτ. : 372


ΠΡΟΣ : ״Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Ν. Αργολίδας״
ΘΕΜΑ : Κατάσταση του δεματοποιητή ״Σταυρός Διδύμων״ το Σάββατο 15/01/2011         


      Σας  γνωρίζω από σήμερα Σάββατο 15/01/2011, ο εργολάβος  στον οποίο είχατε  αναθέσει τη λειτουργία του δεματοποιητή του ״Σταυρού Διδύμων״, διέκοψε την λειτουργία του και απέσυρε το προσωπικό και την ηλεκτρογεννήτρια.
      Σε συνάντηση που είχαμε ο Δήμαρχος  κ. Δημήτρης Καμιζής, εγώ σαν Αντιδήμαρχος και ο κ. Γκολογιάννης εργολάβος υπεύθυνος για τις λειτουργίες του δεματοποιητή μαζί του το βράδυ της Πέμπτη 13/01/2011 ώρα 9:30 στο Δημαρχείο Κρανιδίου, μας ανέφερε ότι σύμφωνα και με το έγγραφο που σας έχει αποστείλει από τον μήνα Δεκέμβριο, πρόκειται να διακόψει την λειτουργία του δεματοποιητή, διότι εργάζεται χωρίς να πληρώνεται και ούτε του έχει ανατεθεί από τον φορέα σας νέα σύμβαση.
      Σύμφωνα με τον προηγούμενο Περιφερειακό Σχεδιασμό στον οποίο συμμετείχε και ο φορέας σας, τα απορρίμματα του πρώην Δήμου Κρανιδίου και Ερμιόνης μεταφέρονταν  μέχρι σήμερα στο εν λόγω χώρο με ευθύνη των Δήμων και αυτό συνεχίζουμε και εμείς, ως Δήμος Ερμιονίδας πλέον. Οι επιλογές αυτές ασφαλώς και είναι δεσμευτικές για τον σημερινό Δήμο Ερμιονίδας (διάδοχο των πρώην Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης) μέχρι τουλάχιστον την υλοποίηση και εφαρμογή του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού, όπου καθορίστηκαν χωρίς την δική μας συμμετοχή.
      Για τους ανωτέρω λόγους και για όσο διάστημα εσείς έχετε την ευθύνη λειτουργίας του δεματοποιητή και την διαχείριση των δεματοποιημένων απορριμμάτων, παρακαλούμε να μεριμνήσετε άμεσα  για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του όλου συστήματος.
       Παραμένουμε στη διάθεσή σας για την νόμιμη εκπλήρωση των οικονομικών μας υποχρεώσεων που μας αντιστοιχούν, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, η οποία όμως, όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε έχει προσβληθεί από την  πάρεδρο  του Ελεγκτικού Συνεδρίου με ειδική πράξη και η οποία προφανώς με δική σας πρωτοβουλία χρειάζεται επανασύνταξη επί ορθόν  προκειμένου να καταστεί δυνατή η νόμιμη εκπλήρωση της οικονομικής μας υποχρέωσης.

                                                              Ο   ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ 
                                                            

                                                                   Σταύρος Κούστας

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Δελτίο τύπου αντιδημάρχου κ.Σταύρου Κούστα

Η...διαφήμιση και η...δυσφήμιση


   Συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία των απελθέντων Δημοτικών Συμβούλων του πρώην Δήμου Ερμιόνης όσον αφορά την προβολή και την διαφήμιση της Ερμιόνης και του Δήμου μας.
   Προς αποκατάσταση της αλήθειας, της τάξης και της ισορροπίας των πραγμάτων θέλω να δηλώσω τα εξής :
             - Σε γενικά δύσκολες εποχές οικονομικά για όλους και για τους Δήμους, χρειάζεται αναθεώρηση των «συνηθειών» έτσι ώστε και να καλυφθεί το χρέος που κληρονομήσαμε (άνω του 1.000.000 Ευρώ από τον Δήμο Ερμιόνης), να έχουμε την δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις συμβατικές και βασικές μας υποχρεώσεις  και να ασκήσουμε με υπευθυνότητα και σύνεση την κοινωνική μας πολιτική. Κατά συνέπεια «τελετές, δεξιώσεις, τραπεζώματα, φιλοξενίες και κατασπάληση του δημοσίου χρήματος ΤΕΛΟΣ!!!»
            - Σίγουρα οι συγκεκριμένοι πρώην Σύμβουλοι, φρόντισαν να.διαφημίσουν τον τόπο μας, αφήνοντας ένα Δημαρχείο σε τριτοκοσμική κατάσταση και με εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Τι καλύτερο για τον τόπο μας.
            - Για ποια δυσφήμιση και ποια διαφήμιση μιλούν όταν αυτοί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέδειξαν τα σκουπίδια, την χωματερή και τον δεματοποιητή σε «περίοπτη» θέση (Σταυρός Διδύμων), ακριβώς στην είσοδο του Δήμου μας για να έχει αυτή την «εξουσία» πρώτη οπτική εικόνα και επαφή με την Επαρχία μας ο οποιοσδήποτε επισκέπτης.
            - Η διαφήμιση είναι έργο υποδομής και θα γίνει με σχέδιο, σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και προοπτική. Και η διαφήμιση να ξέρουν ότι ξεκινά από τον προσωπικό πολιτισμό, την ταπεινότητα και την αυτογνωσία των δημοσίων ανδρών.

                           
                                                      Σταύρος Κούστας
                    

                                                          Αντιδήμαρχος Δήμου Ερμιονίδας

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Αφίξεις...

http://inermionida.blogspot.com/

Αγαπητοί φίλοι Καλησπέρα,
Από σήμερα 7/1/11 μπαίνω και εγώ με ένα ακόμα ιστιολόγιο το οποίο θα έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα . Ο σκοπός της ίδρυσης του είναι να συγκεντρώνω πληροφορίες πολιτικές ,πολιτιστικές, δελτία τύπου ομάδων, συλλόγων, του δήμου εάν είναι δυνατόν, αγγελίες για πρόσληψη προσωπικού , θα προσπαθίσουμε να έχουμε οικονομικές είδήσεις κλπ. Ισως αργότερα να το μετατρέψουμε σε ένα site , Στην περιοχή μας δεν υπάρχει μία τέτοια ηλεκτρονική πύλη πληροφοριών. Εύχομαι καλή συνεργασία με όλους σας.
(από τα ηλεκτρονικά μηνύματά μου)
 
Καινούργιος γείτονας. Έκανε την εμφάνισή του με απόλυτη τυπικότητα. Το ιστολόγιό του δείχνει γνώση του αντικειμένου, αλλά και διάθεση για δουλειά.
Κυρίες και Κύριοι, καλώς τον δεχθήκαμε.
 

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Αιωνία η μνήμη...

Την ημέρα του εορτασμού του Προδρόμου, διάλεξε ο πατέρας Σταύρος Μπάζος να αποχαιρετήσει το εφήμερο και να πορευθεί στην αιωνιότητα. Σύσσωμο το Κρανίδι, ετοιμάζεται να παραβρεθεί στην εξόδια ακολουθία, που θα γίνει στις 3.30 μμ στην Μητρόπολη. Για το έργο του και την προσφορά του στην επί τρεις δεκαετίες διακονία του, θα αναφερθούν πολλοί και έχουν πολλά να πουν.
Προσωπικά θα τον θυμάμαι ήρεμο,σοβαρό,λιγόλογο,αθόρυβο.
Εκτός από το έργο και τις μνήμες, θαυμάζω ότι αφήνει πίσω του μια πολυπληθή οικογένεια, την σύζυγό του τα παιδιά του και τα εγγόνια του. Μια οικογένεια που από την επαφή μου με οποιοδήποτε μέλος της, μόνο θετικά έχω αποκομίσει. Και συνεχιστή άξιο του έργου του τον Πατέρα Θεμιστοκλή.
Ας είναι όλοι τους καλά, να τον θυμούνται ...

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Πρόσκληση...

Ανακοίνωσις-Πρόσκλησις
Αγαπητοί χριστιανοί,

Θα είναι ιδιαίτερη η χαρά μας

να παρευρεθείτε στο μυστήριο της

εις πρεσβύτερον χειροτονίας μας

που θα λάβει χώρα εις τον

Ιερόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κοιλάδος

την 8ην Ιανουαρίου 2011

υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας

κυρίου Ε φ ρ α ί μ.
Ιδιαίτερες προσκλήσεις δεν θα διανεμηθούν
αφού το γεγονός της θείας Λειτουργίας
στο οποίο είναι ενταγμένο το μυστήριο
της ιερωσύνης, είναι δημόσιο γεγονός.


π. Ιερόθεος Ιωάν. Λουμουσιώτης
Διάκονος της Ι. Μητρ. Ύδρας και του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου!
υ.γ.: χαρά μας θα είναι να συμπροσεύχεσθε μαζι μας κατα την ημέρα την φοβερά της υμετέρας χειροτονίας, κατα την οποίαν υποσχώμεθα εις τον θρόνον του Θεού ότι η διακονία μας θα γίνει διακονία καλού ποιμένος που νοιάζεται για τα παιδιά Του!
να εύχεσθε και ιδιαιτέρως οι φίλοι και οι γνωστοί!
στείλτε ως σχόλια ή e-mail τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας!
με τιμή και αγάπη Χριστού,
Ιερόθεος

Διαδικτυακή μουρμούρα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΙΟΛΟΓΩΝ-ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Διαβάσαμε με έκπληξη σήμερα από το blog του κύριου Δαμαλίτη ότι ο νέος δήμαρχος Ερμιονίδας  ότι την Τετάρτη θα γίνει συνάντηση με τους ιστολόγους της Ερμιονίδας. Πραγματικά θέλουμε να ξέρουμε με ποιούς ιστολόγους; Αυτούς που εδώ και κάποια χρόνια ασχολούνται με τα blogs ή με αυτούς πού έμαθαν εχτές τι σημαίνει blog και τα έστησαν για να εξυπηρετήσουν κάποιους σκοπούς ; Κάποια στιγμή προεκλογικά το blog « Η ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΜΑΣ» κατηγορήθηκε από φίλο blogger ότι είχε αντικαταστήσει το site του Δήμου Κρανιδίου με τα δελτία τύπου που δημοσίευε.   Τώρα πού δημοσιεύει ο κύριος Δαμαλίτης το τι γίνετε στο δήμο όλοι μούγκα.
Απλά δώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι στην συνάντηση θα είναι όλοι οι ιστολόγοι πού στήριξαν τον νέο δήμαρχο στις εκλογές.

Από "Η ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΜΑΣ"

ONOMA BLOG

Κοσμά, έχεις δίκιο.
Η σημερινή συνάντηση ιστολόγων-δημάρχου Ερμιονίδας, ως προς την προετοιμασία της, είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό την προχειρότητα. Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιος είχε αναλάβει την ευθύνη, αλλά προέκυψε να είναι ακάλεστος και ο πολυγραφότατος όλων μας και με θεσμικό ρόλο στον Δήμο  κ.Κούστας.
Η δική μου παρουσία οφειλόταν στην υπενθύμιση από τον δ.σ. Παντελή Πασαλάρη. Παρατήρησα όπως όλοι μας, ότι ακόμη και ο Δήμαρχος ως μπλόγκερ, δεν το ανάρτησε.
Είμαι σίγουρη, ότι αυτό οφείλεται στο κλίμα και την πίεση των ημερών, που απαιτούν πολλά και ταυτόχρονα.
Στην προσπάθεια να λειτουργήσει ο Δήμος μέσα από τον Καλλικράτη, με εργαλεία έμψυχα αλλά και άψυχα, που παραπέμπουν στην προ-Καποδίστρια εποχή. Αυτά όμως, είναι αρμοδιότητα άλλου να μας ενημερώσει, σε εύλογο χρονικό διάστημα ελπίζω και γι’αυτό σταματώ εδώ.
Μην αδικείς όμως τον Σταμάτη. Διαφέρει από όλους μας. Είναι παντού, κινείται περισσότερο ως δημοσιογράφος και του οφείλουμε αναγνώριση για την πληροφόρηση που μας παρέχει. Με τον δικό του τρόπο βεβαίως.
Τι ήθελες Κοσμά, ο Δαμαλίτης να τρέχει σε εκδηλώσεις, να παίρνει φωτογραφίες, να γράφει και να μας τα στέλνει για να τα αναρτήσουν οι αφεντιές μας; Όχι βέβαια.
Δεν γνωρίζω ποιος σε κατηγόρησε προεκλογικά ως site του Δήμου. Το πρόβλημα ήταν του Δήμου, που δεν λειτουργούσε η ιστοσελίδα του αν και πληρωμένη με 9.000 ευρώ και όχι δικό σου.
Προσωπικά, όπως ξέρεις πολύ καλά , είχα καταγγείλει αρχικά τον τρόπο λειτουργίας του ιστολογίου σου, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και σε σένα πολύ αργότερα,  όταν έμαθα ότι ήσουν ο χειριστής του.
 Ήταν απαράδεκτο ιδιωτικός χώρος να έχει ως προμετωπίδα το λογότυπο του Δήμου και από κάτω την φράση «Τα δρώμενα του Δήμου Κρανιδίου». Πολλοί πίστευαν ότι αποτελούσε την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. Και εκεί μέσα, υπήρχαν αναρτήσεις που αντιπροσώπευαν εσένα, αλλά και λιβελογραφήματα της ομαδούλας που κρυβόταν πίσω από την ετικέτα « Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας», αν και πολλές φορές οι περισσότεροι σύμβουλοι δεν είχαν ιδέα, ή «Η συντακτική Ομάδα»,που ποτέ δεν μάθαμε την σύνθεσή της. Και θυμάμαι, μετά από αυτό έγινε η αποκαθήλωση του λογοτύπου.
Επίσης πρέπει να σου πω, ότι το ύφος της ανάρτησής σου, γνωρίζοντάς σε τόσα χρόνια, με ξενίζει.
Αυτά όμως Κοσμά αποτελούν παρελθόν, γυρίσαμε σελίδα και βρισκόμαστε στην αρχή  νέου κεφαλαίου. Για τα συμπεράσματα από την συνάντηση, ήδη έγραψε ο Μάκης.
Όλοι οι καλοπροαίρετοι δημότες επιθυμούμε την επιτυχία της δημοτικής αρχής. Στις δύσκολες αυτές ημέρες όμως, χρειάζεται η συστράτευση όλων μας. Όπου ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει με τα μέσα και τις γνώσεις που διαθέτει.
Η μεγαλύτερη καινοτομία του Καλλικράτη, είναι η διαφάνεια και αυτή θα είναι ο καταλύτης για πολλά που θα προκύψουν. Προέχει λοιπόν, ο δήμος να εφοδιασθεί άμεσα με εργαλεία, για να μπορεί να μας ενημερώνει ο ίδιος με εγκυρότητα και για να αποφευχθούν  οι παρεξηγήσεις.
Πιστεύω ότι η μακρόχρονη ασχολία σου με το διαδίκτυο, σε έχει εφοδιάσει με εμπειρία, την οποία  ως ενεργός πολίτης πρέπει να μοιραστείς με άλλους γείτονες, για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.
Θετικό στοιχείο της όλης προσπάθειας είναι, ότι ο συντονισμός αυτών των ενεργειών, ανετέθη στην  Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου κ.Μονά, η οποία εκτός από νέα γεμάτη διάθεση για προσφορά, είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Πειραιά.

Υ.Γ.
Τα παραπάνω τα έγραψα για τον Κοσμά, με αφορμή την ανάρτησή του και με το δικαίωμα που μου δίνει η μακρόχρονη γνωριμία μας. Ισχύουν όμως για κάθε γκρινιάρη (ακόμη και δικαιολογημένα) γείτονα. Πρέπει να δείξουμε κατανόηση στην αρχή, χωρίς όμως να σιωπούμε.



Για τον κ.Νοταρά




Κύριε Νοταρά,

Προφανώς αναφέρεσθε στην ανάρτησή μου με τίτλο «Τα καλά και ανάποδα των ημερών» και συγκεκριμένα στην παρακάτω πρόταση:

"Eρωτηματικά δημιουργούν για τον σκοπό που θέλησαν να εξυπηρετήσουν, οι καθόλα σύννομες, αλλά εκ προοιμίου καταδικασμένες σε αποτυχία, υποψηφιότητες των κκ Γαλανόπουλου στο Κρανίδι, Δάγκλη και Μέξη στην Ερμιόνη."

Σύμφωνα με την δική μου λογική και την γραπτή αποτύπωσή της, εκ προοιμίου καταδικασμένες σε αποτυχία, είναι οι ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ για τα συγκεκριμένα αξιώματα των κοινοτικών συμβούλων της μειοψηφίας και όχι οι σύμβουλοι.
Και αυτό οφειλόταν  τόσο στην αριθμητική σχέση πλειοψηφίας-μειοψηφίας, όσο και στην ποιότητα σχέσης και συνεργασίας μεταξύ των συμβούλων της  Π.Π.Σ.ΕΡ.
Πουθενά στα γραπτά μου κ.Νοταρά δεν προκύπτει, ότι θεωρώ κάποιον εκ των αναφερομένων συμβούλων ακατάλληλο ή αποτυχημένο.
Η ανθρώπινη σχέση μου με τον καθένα ξεχωριστά, είναι διαφορετικού βαθμού μεν αλλά άψογη.
Είχαμε αδιατάρακτη συνεργασία  στο παρελθόν στον επαγγελματικό μας βίο. Παρακολούθησα με ενδιαφέρον, παραστάθηκα αλλά και συμπαραστάθηκα σε πολλές εκδηλώσεις τους κατά την ενασχόλησή τους με τα κοινά.
Στον κ.Δάγκλη με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης, οφείλω αναμνήσεις από εξαιρετικές Ερμιονίτικες καλοκαιρινές βραδιές. 
Φυσικά δεν ξεχνιούνται ποτέ, οι ατέλειωτες ώρες αγώνα σε κοινό μετερίζι (όσο και άν αυτό ακούγεται σήμερα άχαρο), με τον κ.Γαλανόπουλο. 
Μπορεί να βρεθήκαμε σε διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου, αλλά αυτό δεν σηματοδοτεί τίποτα αρνητικό. Απλώς διαφορετική εκτίμηση. Και ο χρόνος θα δείξει...  
Τέλος σέβομαι την ετυμηγορία των δημοτών και το σπουδαιότερο, δεν διεκδικώ μαντικές ικανότητες, για να προδικάσω μελλοντικές τους πράξεις.

Κύριε Νοταρά,
Ελπίζω με τα παραπάνω να σας κάλυψα, αλλά είμαι στην διάθεσή σας για όποιο κενό υπάρξει.
                                          
                                     Με εκτίμηση και τις καλύτερες ευχές για το 2011
                             
                                                          Αγγελική Αλεβίζου  

Εμπρός του Δήμου οι ιστολόγοι...

Έγραψε σήμερα ο γείτονας Σταμάτης:

Ένα από τα πολύ καλά του «Καλλικράτη»

.
Ο Δήμαρχος Δήμου Ερμιονίδας Δ. Καμιζής πρέπει να ενημερωθεί
εάν υπάρχει εναλλακτική αναφορά στο νόμο του Καλλικράτη σχετική με το πιο
κάτω άρθρο και για Δήμους με πληθυσμό όσο είναι αυτός ο Δήμος  Ερμιονίδας.
Θεωρούμε πως ένας τέτοιος θεσμός θα είναι πολύ βασικός για να ξεθαρρέψουν… οι δημότες – πολίτες έτσι ώστε, να πετύχουμε την πολυπόθητη νομιμότητα σε όλους τους τομείς και την πάταξη της κακοδιοίκησης που μαστίζει την κοινωνία μας, ο νοσηρός δημόσιος και κατ’ επέκταση δημοτικός βίος…

Το άρθρο του νόμου.
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης (άρθρο 77)
Στους δήμους άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων καθιερώνεται ο ‘συμπαραστάτης’ του δημότη και της επιχείρησης ως νέος θεσμός διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και ΟΤΑ για την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών, την αποσυμφόρηση του δημάρχου και άλλων αιρετών οργάνων από τη συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών.
Μέσω του συμπαραστάτη αναμένεται επίσης να αποτρέπονται οι προσφυγές σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και στη δικαιοσύνη. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης επιλέγεται από το δημοτικό συμβούλιο, κατόπιν προκηρύξεως που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου και είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας. Υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του δήμου, δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους   ενδιαφερόμενους.
Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης συντάσσει ετήσια έκθεση που παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής. Ο συμπαραστάτης μπορεί επίσης να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό.

Συμφωνώ και προσυπογράφω την παραπάνω ανάρτηση. Το άρθρο 77, αποτελεί μία από τις πλέον ρηξικέλευθες και αποτελεσματικές προτάσεις του "Καλλικράτη".
Η σωστή λειτουργία του μονοπρόσωπου αυτού οργάνου, θα δώσει άλλη διάσταση στη σχέση αρχών- υπηρεσιών και πολίτη.
 Βασική παράμετρος για την  επιτυχία του, αποτελεί η επιλογή κατάλληλου προσώπου.
Αντικειμενικά όμως, πρέπει να δεχθούμε ότι ακόμη κι αν ο "Συμπαραστάτης" επεκταθεί διά νόμου και στους κάτω των 20.000 κατοίκων δήμους, αυτό θα πάρει χρόνο. 
Μέχρι τότε, θεωρώ ότι όλοι εμείς οι ιστολόγοι, μπορούμε να προσφέρουμε στο κομμάτι που μας είναι εφικτό. 
Ας γίνουμε βήμα για κάθε πολίτη, ώστε να μπορεί να εκφράσει την άποψή του, τις προτάσεις του,τα παράπονά του.
Να καταγγείλει κάθε μορφή κακοδιοίκησης,που μπορεί να εμφανίζεται ως παρατυπία, καθυστέρηση, κακή μεταχείριση, κατάχρηση εξουσίας κλπ.
Πολλές φορές οι πολίτες, αισθάνονται αδύναμοι μπροστά στην εξουσία και τους διαχειριστές της. Στις μέρες μας ,η έννοια του ΥΠ-ΑΛΛΗΛΟΥ έχει μεταφερθεί στον εξυπηρετούμενο και όχι στον εξυπηρετούντα. Ο φόβος της μελλοντικής αντιμετώπισης από τις συντεχνίες, αποθαρρύνουν πολλές φορές τους παθόντες να καταγγείλουν τους επίορκους λειτουργούς.
Και ως αποκορύφωμα  ανωριμότητας και  παράνοιας της κοινωνίας μας, ο καθόλα νόμιμα και δικαιολογημένα καταγγέλων, αντιμετωπίζεται ως "ρουφιάνος". Ο δε καταχραστής της εξουσίας, κοινώς λαμόγιο, αποθεώνεται ως "μάγκας".
Από φιλοσοφία και στάση ζωής, επιλέγω πάντα την επώνυμη παρέμβαση, αλλά κατανοώ απόλυτα τους ανθρώπους που διστάζουν και φοβούνται. Τους ανθρώπους που βλέπουν τους άλλους  χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα να καλπάζουν, ενώ αυτοί ως νομοταγείς παραμένουν  στάσιμοι, οπισθοχωρούν ή στην καλύτερη περίπτωση προχωρούν σημειωτόν.
Αυτές όμως οι πρακτικές από διοικούντες και διοικούμενους, μας έφεραν να ατενίζουμε το μέλλον και να βλέπουμε την προφητεία των Μάγια να καταφθάνει.  
Αυτό το ιστολόγιο, είναι στην διάθεση όλων αυτών,που θέλουν να καταγγείλουν, αλλά δεν τολμούν.
Που θέλουν να καταγγείλουν ότι στραβό κι ανάποδο συναντούν στην πορεία τους, αλλά δεν έχουν το κουράγιο και το θάρρος να συγκρουσθούν με το σύστημα. 
Με μία μόνο προϋπόθεση. Ότι η καταγγελία, θα είναι αληθής και όχι αποκύημα φαντασίας.

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Καλά και ανάποδα των ημερών…

Πολλά και ποικίλα έχουν συμβεί στην μπλογκόσφαιρα τα τελευταία τρία χρόνια που έχουν σημείο αναφοράς την Ερμιονίδα. Σύμφωνα με τους επαϊοντες  είμαστε μια ιδιαίτερα ζωηρή και ανήσυχη γειτονιά. Αρκετά πολυπληθής για τα δεδομένα του τόπου μας. Ο όρος γειτονιά, χαρακτηρίζει απόλυτα αυτό που συμβαίνει στα μπλογκς.
Μπορεί να άδειασαν οι δρόμοι από γειτόνισσες που καθημερινά επικοινωνούσαν μεταξύ τους αλλά και με τους περαστικούς, καθισμένες σε χαμηλά σκαμνιά. Άνοιξαν όμως του κόσμου τα παράθυρα. Και τι παράθυρα! Με θέα σε όλη την υφήλιο.
Είναι εκπληκτικό να διαπιστώνεις ότι η εικόνα σου και τα γραπτά σου ενδιαφέρουν και παρακολουθούνται από κατοίκους όλων των ηπείρων.
Και ευτυχώς, στον μπαξέ της γειτονιάς μας, έχουμε από όλα. Αφίξεις και αποχωρήσεις, υπερδραστηριότητα αλλά και τεμπελιά, ικανοποίηση και γκρίνια, διασταυρούμενα πυρά και ειρωνείες σοβαρότητα και φαιδρότητα, χιούμορ αλλά και χυδαιότητα, πολυλογία και λακωνικότητα. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι ο καθένας από εμάς έχει  την ατομικότητά του τον χαρακτήρα του τις προτιμήσεις του, τις αδυναμίες του.
Και όπως γράφω στο παράθυρό μου αδυναμία μου είναι η ενασχόληση με τα κοινά.
Θα προσπαθήσω από σήμερα μια και είναι η αρχή για πολλά, να μεταφέρω σε σας  αυτά που ακούω και βλέπω στον αξιολάτρευτο και τόσο ταλαιπωρημένο και πληγωμένο από εμάς μικρό μας τόπο.
Αυτά που βλέπω και ακούω από την καλή και την ανάποδη όμως. Γιατί πολλές φορές η ανάποδη είναι αυτή που καθορίζει την καλή.

Κορυφαία γεγονότα της χθεσινής ημέρας η ανάδειξη των αρχών του τόπου. Στο Δήμο και στις Δημοτικές Κοινότητες.
Απόλυτα σωστή και σύμφωνα με την βούληση των δημοτών η εκλογή των προεδρείων των Δημοτικών Κοινοτήτων.
Μπράβο στους Πορτοχελιώτες που με πνεύμα συνεργασίας, συναίνεσης, εμπιστοσύνης στους συνεργάτες και σεβόμενοι την λαϊκή ετυμηγορία, ομόφωνα εξέλεξαν τους κκ. Κόκκαλη και Παπαστεργίου ως Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Κοινότητας.
Ερωτηματικά δημιουργούν για τον σκοπό που θέλησαν να εξυπηρετήσουν, οι καθόλα σύννομες, αλλά εκ προοιμίου καταδικασμένες σε αποτυχία, υποψηφιότητες των κκ Γαλανόπουλου στο Κρανίδι, Δάγκλη και Μέξη στην Ερμιόνη.
Η εμπειρία του Γιάννη Κρητσωτάκη ως προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιόνης, αλλά και η επαφή του Γιάννη Αραπάκη με την Ερμιονίτικη κοινωνία, είναι στοιχεία που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας για την Κοινότητα.
Με ενθουσιάζει το γυναικείο δίδυμο στο Κρανίδι. Η νεαρή Δήμητρα Μονά μέχρι τώρα, έχει δείξει εκτός από γνώσεις, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Μαζί της η Κατερίνα Αυδούλη-Λυκουριώτη πιο έμπειρη, με την ευγένεια και ηρεμία της, πιστεύω ότι θα βάλλουν το χεράκι τους για ένα εκ βάθρων νοικοκύρεμα της πόλης.
Κυρίες μου, μπορείτε και πρέπει να πετύχετε. Είστε το στοίχημα για τον γυναικείο πληθυσμό του Δήμου. Θεωρείστε την βοήθεια πολλών  γυναικών στο Κρανίδι δεδομένη. Προσωπικά όποτε το θελήσετε είμαι στην διάθεσή σας.

Μετά από οκτώ χρόνια παρουσίας μου στο Δημοτικό Συμβούλιο ως μέλος, παρακολούθησα χθες το Κρανίδι την πρώτη συνεδρίαση ως δημότης και θα σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου.
Αρχικά γνωρίζοντας το πρόβλημα στάθμευσης αυτοκινήτου κατηφόρισα πεζή προς το Δημαρχείο. Λίγο όμως η βροχή, πολύ η ολισθηρότητα του δρόμου, κατιτίς η έλλειψη μεταλλικού στηρίγματος, με μια μεγαλοπρεπή τούμπα έκανα τεστ ποιότητας του οστικού μου συστήματος. Ευτυχώς πέρασα σχεδόν αλώβητη, με εξαίρεση τον αριστερό καρπό. Μικρή ζημιά για φανατικό δεξιόχειρα.

Η εικόνα μέσα, γύρω αλλά και πέρα από το Δημαρχείο ως λίθοι και πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένα. Αυτοκίνητα χύμα,Δημοτικοί σύμβουλοι, υπάλληλοι και δημότες, καθιστοί και όρθιοι, στην αίθουσα, στα διπλανά γραφεία, στην αυλή, στα σκαλιά. Συνθήκες πραγματικά απαράδεκτες για δήμο που σέβεται τους αιρετούς αλλά και τους δημότες.
Και όλα αυτά για τα καπρίτσια του κ.Σφυρή. Κατανοώ απολύτως τον κ.Δήμαρχο και κ.κ.δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να προσπεράσουν και να αγνοήσουν τις μικρότητες  που διακατείχαν και πολλαπλασιάσθηκαν και διατρανώθηκαν μετά την εκλογική ήττα  τον τέως κ.Δήμαρχο.
Σεβαστη η βούληση τους να προχωρήσουν γρήγορα στην ουσία και στο έργο τους και να υποχωρούν προκειμένου να μην καθυστερήσουν ασχολούμενοι με την ερμηνεία των νόμων και εγκυκλίων.
Δεν είναι όμως δυνατόν με επίφαση νομιμότητας  και εκμεταλλευόμενος την ασάφεια του Καλλικράτη να μας ταλαιπωρεί όλους μεν, να φορτώνει δε στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου ανθρώπους, που εκμεταλλευόμενοι το αξίωμά τους ξεπέρασαν την παρατυπία και πέρασαν στο μη σύννομο.

Κύριοι, καταλάβετέ το. Οι εμπειρίες του κ,Σφυρή από την επαφή του με τον νόμο περιορίζονται στα στενά όρια του Πολεοδομικού Γραφείου Κρανιδίου και στην μέχρι τώρα λειτουργία του.
«Τυφλός τα τ’ώτα τον τε νούν τα τ’όμματα», μαθαίναμε εμείς του «εξήντα» οι μαθητές.
Πως λοιπόν να κατανοήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν;
Πως είναι δυνατόν να ερμηνεύσει αυτά που οι νόμοι και οι εγκύκλιοι επιτάσσουν;
Πιστεύετε ότι μπορεί να ερμηνεύσει τους νόμους επειδή επεδείκνυε την έκδοση του Καλλικράτη;
Ακούσαμε από το στόμα του  διάφορα σοφά. Αγνοεί ακόμη, μετά από τέσσερα χρόνια σχέσης με την τοπική αυτοδιοίκηση,τι είναι εγκύκλιος. 
Τυχαίο ήταν που ο εμπειρότερος των Δημοτικών Συμβούλων της μειοψηφίας, όταν ο κ.Σφυρής αγόρευε, θαύμαζε πότε το ταβάνι, πότε τα φωτιστικά και πότε τους τοίχους; Με αυτά που άκουγε κάτω από το τραπέζι ήθελε να μπεί, αλλά δεν χωρούσε ο άνθρωπος.
Απευθύνθηκε με θράσος στο Συμβούλιο και είπε ότι σέβεται τον νόμο και ήταν και θα είναι τυπικός.Και καλά εμείς δεν είχαμε λόγο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου ξέχασαν την συμπεριφορά,τις πρακτικές και τα ψέμματα του κ.Σφυρή κατά την θητεία του; 
Και καλά, πού ήταν ο νόμος και ο τύπος τέσσερα χρόνια τώρα και δεν είχαν συναντηθεί με τον κ.Σφυρή;
Πού ήταν όταν συγκαλούσε διά της προσκλήσεώς του το δημοτικό συμβούλιο, όταν έδινε εντολές για κατασκευή έργων χωρίς σχετικές άδειες, όταν έκανε έργα χωρίς μελέτες, έργα χωρίς σαφή ιδιοκτησία, όταν πλήρωνε εικονικά έργα, όταν γίνονταν έργα από τρίτους χωρίς ανάθεση;
Πού ήταν ο νόμος όταν ασκούσε διοίκηση στο δήμο από το ιδιωτικό του γραφείο επισκεπτόμενος ελάχιστες ώρες την εβδομάδα το Δημαρχείο; Όταν μετακινούσε  το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Δημάρχου, που το κατάντησε κουδουνίστρα, για προσωπική και επαγγελματική χρήση;
Όταν επί τρεις και πλέον μήνες νανουριζόταν με τον ήχο των καλουπωμάτων στον Μυτιληναίο; Όταν κάποια εκατομμύρια έκαναν φτερά από τα ταμεία και των δύο δήμων,  σχετικά με την εισφορά γης για την εκτός σχεδίου δόμηση των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων;
Μα πού είχε κρυφτεί (ο νόμος), όταν κατασκευάζονταν μόλοι, όταν γίνονταν περιφράξεις και κλείνονταν παραλίες, όταν οι ρεματιές και οι λόφοι γίνονταν γήπεδα, όταν οι πλαγιές ισοπεδώνονταν, όταν οι μάντρες εξαφάνιζαν από τα μάτια μας την θάλασσα;
Πού ήταν ο νόμος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ΔΕΣΦΑΚ.;
 Όσο για τον τύπο στην ιεράρχηση των έργων όλα μια χαρά. Βόλεψε κατά προτεραιότητα με δρόμους, έργα και παντός είδους εξυπηρετήσεις, υπαλλήλους του, συνεργάτες, πελάτες, κουμπάρους.
Με την σειρά τους οι αντιδήμαρχοι και λοιποί θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες εαυτούς, ενοικιαστές, ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής, φίλους και λοιπούς συγγενείς. 
Πού ήταν ο νόμος όταν συμμετείχε στην επιτροπή διαγωνισμού για το έργο της αποχέτευσης, όταν επέμενε στον ορισμό της Τ.Υ.Δ.Κ. ως Διευθύνουσας Υπηρεσίας, όταν έγραφε στα παλιά του τα παπούτσια και κατηγορούσε Περιφέρεια, Σύμβουλο Διαχείρισης, βουλευτές, υπουργούς, πρώην δημάρχους; Μα πού επιτέλους ήταν αυτός ο νόμος στην όλη διαχείριση του Έργου της Αποχέτευσης;
Μα θα πει ο κ.Σφυρής, εγώ δεν γνωρίζω τίποτα γι’αυτά. Υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο, υπάρχει Πρόεδρος, Διευθυντής, Υπηρεσίες. Μια χαρά θα παίξει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.
Ούτε μία ούτε δύο ήταν οι φορές που ξεχάσθηκε ο κ.Σφυρής στο ραντεβού με τον νόμο και δεν πήγε. Είχε την αίσθηση ότι ως Δήμαρχος, διαφέρει των υπολοίπων θνητών και ήταν υποχρέωση του νόμου να πάει στον Δήμαρχο.

Ο κ.Σφυρής έπαιξε πολλά παιγνίδια μέχρι τώρα. Και ως καλός παίκτης, συνήθως κέρδιζε. Σε αυτό βοήθησαν οι γνώσεις και η εμπειρία του που πήρε ως Κνίτης και υπεύθυνος διαφωτισμού, παρότι είχε αποποιηθεί την κομματική του ταυτότητα και το παρελθόν του.
Έλα όμως που στο τελευταίο παιγνίδι έχασε. Ντόρτια σ’αυτόν και  άλλος τις εξάρες. Και προσπαθεί από τότε να αλλάξει το αποτέλεσμα με κάθε τρόπο. Ξεχνά ότι στον ίδιο δήμο, αποτελέσματα που κρίθηκαν με μικρότερο αριθμό ψήφων στο παρελθόν, δεν αμφισβητήθηκαν.
Σύρει όλους τους εκλεγμένους της πλειοψηφίας ενώπιον του δικαστηρίου. Δαπανώντας χρήματα και χρόνο και κάνοντας συμμέτοχους στην δαπάνη και τους ανθρώπους που οι δημότες επέλεξαν να τους αναθέσουν την διοίκηση του δήμου.
Γνωρίζει πολύ καλά ότι η προσφυγή του δεν έχει καμία τύχη. Αλλά προσπαθεί και ελπίζει ίσως σε ένα θαύμα. Και προσπαθεί απεγνωσμένα να συμπαρασύρει και τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του. Κάποιοι για συγκεκριμένους, αν και διαφορετικούς λόγους ο καθένας ακολουθούν, κάποιοι άλλοι κρατάνε αποστάσεις ασφαλείας.

Για ποιο λόγο άραγε ο κ.Σφυρής επιθυμεί διακαώς τον πίθο της εξουσίας;
Τόσο μέλι έχει αυτό το πιθάρι;
Τόσο λάθος άραγε έκανε η Μαρία Ρεζάν, (ως σύζυγος πρώην υπουργού και παθούσα), που λέει στα παιδιά της δείχνοντας την Βουλή: Εδώ μέσα χάθηκαν πολλές περιουσίες.
Άλλοι καιροί άλλα ήθη…

Αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη δεν είναι τόσο το πιθάρι, γεμάτο με μέλι ή άδειο,  αυτό που διακαώς επιθυμεί ο κ.Σφυρής.
Αυτά τα  ξεχασμένα ραντεβού των τεσσάρων ετών είναι που «ουκ εα τε καθεύδει» και ανησυχεί μήπως τελικώς δεν τα αποφύγει.


Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Δημαιρεσίες Δήμου Ερμιονίδας

Σύμφωνα με το «Πρόγραμμα Καλλικράτης», σήμερα Κυριακή πρωί, συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας, μετά από πρόσκληση του Δ.Σ. κ. Τζανή, ως συμβούλου που εξελέγη με τις περισσότερες ψήφους από την παράταξη της πλειοψηφίας, με αντικείμενο τα εξής θέματα:

1) Εκλογή Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου
2) Συγκρότηση και εκλογή
α) Οικονομικής Επιτροπής,
β) Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Το Συμβούλιο συνεδρίασε παρόντων όλων των μελών του και από τις διενεργηθείσες ψηφοφορίες είχαμε τα ακόλουθα αποτελέσματα:

 


Προεδρείο Δημοτικού Συμβουλίου

Πρόεδρος: Αναστάσιος Λάμπρου            ψήφοι  16
Αντιπρόεδρος: Αριστείδης Δημαράκης               11
Γραμματέας: Σωτήρης Κακουριώτης                  14


Οικονομική Επιτροπή

Τακτικά μέλη
Αναστάσιος Τζανής                                         16
Εμμανουήλ Φλωρής                                        16
Παναγιώτης Μπάζος                                        16
Ιωάννης Τσαμαδός                                         16
Κωνσταντίνος Σατραβέλας                               14
Ιωάννης Αντωνόπουλος                                  14

Αναπληρωματικά μέλη
Χρήστος Μπαλαμπάνης                                    17
Παντελής Κολυμπάδης                                     17
Παντελής Πασαλάρης                                       17
Παναγιώτης Αποστόλου                                    14
Γεώργιος Κοντοβράκης                                    14

Επιτροπή ποιότητας Ζωής

Τακτικά μέλη
Μαρία Ταβουλαρέα                                           17
Δήμητρα Τουτουτζή                                           17
Ηλίας Βελούδης                                                17
Σταύρος Κούστας                                              17
Δημήτριος Σφυρής                                            14
Παναγιώτης Αποστόλου                                      14

Αναπληρωματικά μέλη
Παναγιώτα Σαμπάνη                                           17
Ευάγγελος Γουζούασης                                       19
Νικόλαος Παππάς                                               17
Κωνσταντίνος Σατραβέλας                                   14
Ιωάννης Ρούσσης                                               14






Επίσης σήμερα εξελέγησαν, μετά από αντίστοιχες ψηφοφορίες, οι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου.

Στο Κρανίδι Πρόεδρος εξελέγη η κ. Δήμητρα Μονά και Αντιπρόεδρος η κ. Αικατερίνη Αυδούλη-Λυκουριώτη, με 3 ψήφους έναντι 2 του υποψηφίου και για τις δύο θέσεις κ.Γιώργου Γαλανόπουλου.

Στην Ερμιόνη Πρόεδρος ο κ. Ιωάννης Κρητσωτάκης και Αντιπρόεδρος ο κ. Ιωάννης Αραπάκης,  με 3 ψήφους έναντι 2 του υποψηφίου κ.Παναγιώτη Μέξη.

Στο Πορτοχέλι Πρόεδρος ο κ.Κωνσταντίνος Κόκκαλης και αντιπρόεδρος ο κ.Ευάγγελος Παπαστεργίου, οι οποίοι εξελέγησαν παμψηφεί.
Σε όλους τους παραπάνω ευχόμαστε να έχουν την δύναμη να φέρουν σε πέρας το ιδιαίτερα δύσκολο έργο που τους περιμένει.

Υ.Γ.Οι φωτογραφίες είναι από τον Σταμάτη Δαμαλίτη.